joi, 26 aprilie 2012

Un "taur furios si violent" pe care nu-l place nimeni

Robert De Niro in aclamata capodopera a lui Scorsese, "Raging Bull"

Oare ce se intampla atunci cand pui fata in fata doi titani ai cinematografiei care, prin numeroasele colaborari, au reusit sa incheie unele dintre cele mai eficiente parteneriate, daca nu cel mai eficient, din intreaga industrie a filmului? Pentru ca exact asta dovedeste regia impecabila a maestrului Martin Scorsese, care orchestreaza cu o extraordinara eficacitate, magistrala interpretare a lui Robert De Niro. Aceasta tanara celebritate avea sa-si bifeze o a doua performanta concretizata cu un premiu Oscar (dupa "Nasul 2") si sa-si duca imaginea de promitator "actor metodist" la cel mai inalt nivel al carierei sale.
Sunt putine lucruri pe care De Niro nu le transpune pe ecran in rolul violentului si abuzivului boxer Jake LaMotta. De la incapatanare si ferocitate pe ring la violenta domestica si de la gelozie nebuna la regrete neconcretizate, LaMotta e un personaj pe care, pe toata durata filmului, il dispretuiesti; nu-i intelegi pornirile, violenta si dispretul din ochii acestui "taur furios". Ori, asta e si morala filmului, sau daca vreti pragul pe care Scorsese vrea sa-l atinga. El nu vrea sa-i simpatizam personajul, sa-l admiram, sau sa ne putem identifica cu el, cum facem de obicei cu eroii sau anti-eroii de pe ecran ci surprinde declinul cuiva promitator prin viciile si obsesiile sale. Filmul prezinta in imagine alb-negru magnifica si captivanta viata de bataus de pe strada a boxerului Jake LaMotta, de la inceputul promitator, aflat in contradictie cu viata personala dezastruoasa, si pana la apusul gloriei sale, respectiv perioada cat a stat la inchisoare. Colaborarea de indeaproape cu fratele sau Joey (Joe Pesci, intr-un prim rol memorabil fantastic), iar contrastul din alb si negru nu poate sa nu sugereze dificultatile in care sunt puse personajele prin actiunile pe care LaMotta le exercita si se rasfrang puternic asupra lor. Pe langa faptul ca este o bruta ce molesteaza pe oricine in jurul lui, De Niro nu da semne niciodat cum ca personajul sau ar fi rece intru-totul. Gelozia ce-i curge prin vene nu poate sa fie sau sa exprime duritatea si rezistenta acestei brute, ci chinurile si violenta la care recurge excesiv, ca urmare a obsesiilor sale.
Ca De Niro a creat un personaj memorabil pe ecran nu mai e un secret, ceea ce e foarte interesant insa este faptul ca la momentul aparitiei filmului, in 1980, Jake LaMotta ar fi vizionat pelicula impreuna cu sotia sa si ar fi negat ca s-a comportat vreodata atat de dur, insa partenera acestuia l-a contrazis ironic si foarte adevarat. Nu v-ar strica nici voua o vizionare privata a acestui film colosal, unul dintre cele mai bune si reprezentative din cultura "Americii de strada".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu